Het vernuft van verwarmend glas

Toen het standaard isolatieglas in de jaren ’70 begon op te komen, dacht iedereen dat het energieverbruik drastisch zou afnemen. Helaas blijkt nu dat dit glas is blijven stilstaan op het niveau van de allang verdwenen zwart-wit TV.

Gemiddeld 40 procent van alle energie gaat verloren door dubbel glas. Het huidige hoogrendementsglas is weliswaar een verbetering, maar het onaangename koudegevoel bij dubbel glas blijft een probleem. Architecten worden dan ook vaak gedwongen om de radiator traditioneel onder de borstwering te plaatsen, waardoor hun ontwerp beknot wordt. Radiatorputten zijn eveneens geen oplossing, maar energieverslinders. We zitten het liefst in de buurt van het glas waar het meeste daglicht is en het uitzicht het aangenaamst, maar waar ook het koude voetengevoel en de tocht het grootst is. De aangename stralingswarmte van vloer of wandverwarming heeft het grote nadeel van een lange opwarmtijd en is ook niet altijd toereikend.

Eén van de ingrijpendste innovaties is ongetwijfeld het verwarmende glaspaneel. Ingrijpend, wat het klimaat betreft, maar ook wat energiebesparing en leefcomfort aangaat. De van oudsher koude glasvlakken worden spaarzame warmtebronnen. Met verwarmend glas wordt uw huis een thuis, een écht aards paradijs, in elk seizoen van het jaar.

Glass Consult –IQ Glas kent al ca. 28 jaar het begrip van de verwarmende isolatieruit die gevoed wordt d.m.v. elektriciteit. Was het in de beginjaren alleen maar weggelegd voor de happy few in koude landen, tegenwoordig breekt het ook op grote schaal door op de West-Europese markten en in Canada en Noord-Amerika. Volgens glastechnische adviseurs komt er een geheel nieuwe glasverwarmingsmarkt aan.

Intelligent glas
Verwarmend gehard veiligheidsglas is een hoogtechnologisch wonder. Onvoorstelbaar welke vernuftige procédés – op een volkomen onzichtbare manier – in de dubbele glaswand verwerkt worden. De binnenste plaat heeft een flinterdunne metaalfilm als elektrische weerstand, die de warmte gelijkmatig verspreidt. De buitenruit heeft op zijn spouwzijde een speciale coating, die de warmtestralen naar het interieur en de koudestralen weer naar buiten reflecteert. Tussen de glasplaten zit bovendien een veilig en superisolerend edelgas, dat zorgt voor een ongeëvenaarde thermische isolatie.

Dat het verwarmende IQ Glas een absolute mijlpaal in de glasgeschiedenis is, blijkt uit een eenvoudige vergelijking van enkele K-waarden:

• enkel glas 6,0 Watt/m2k
• dubbel glas 3,0 Watt/m2k
• driedubbel glas 1,8 Watt/m2k
• superisolerend glas(HR) 1,3 Watt/m2k
• IQ Glas 0,15 Watt/m2k

Deze objectieve cijfers geven het duidelijk weer: verwarmend glas heeft de beste isolerende waarde ooit. Wat betekent dat er nog maar heel weinig energie nodig is om een behaaglijke temperatuur te brengen en aan te houden.

Niet zichtbaar, wel voelbaar
Wie toch nog sceptisch is, wordt allicht overtuigd door de resultaten van een recent thermisch onderzoek van het CEBTP – een officieel wetenschappelijk controleorgaan in Frankrijk. Het instituut testte en vergeleek een veranda met convectoren en een veranda met verwarmend glas. In identiek dezelfde klimatologische omstandigheden werd vastgesteld dat de klassieke verwarmingsbron de lucht tot +25°C moest opwarmen om de bewoner een comfortgevoel van 20°C te bezorgen. Met verwarmend glas brengt u de luchttemperatuur op 18°C wat u echter een warmtegevoel brengt van maar liefst 23°C. Verwarmend glas levert u dus bij 5°C minder energie een comfortgevoel van 5°C meer.

Mensen kiezen steeds meer voor optimaal comfort (cocooning)
Zwembaden en wintertuinen zijn uiteraard hiervoor zeer geschikt, maar ook kantoorgebouwen alsmede de eenvoudige particuliere renovatie en woningbouw bieden steeds meer praktische oplossingen. De tijd van electra als energie is niet meer weg te denken en zal milieutechnisch alleen maar schoner worden. Glasverwarming kan als hoofd- of bijverwarming dienen. Door de stralingswarmte zal stofverplaatsing gereduceerd worden (ideaal voor astmapatiënten) en de aangename en gezonde stralingswarmte voelt aan als de skiër die op grote hoogte in de sneeuw ligt te zonnen.
Uiteraard kan het verwarmingsglas ook gecombineerd worden met alle andere soorten, zoals inbraakwerend, geluidreducerend, zonwerend alsmede met ingebouwde lamellen tussen het glas. Kortom alles kan voortaan met dit glas opgelost worden; men kan het zelfs aansluiten op de alarmcentrale als inbraakmelder.

Het is begrijpelijk dat dit glas duurder is dan normaal. Door de op de zon gelijkende stralingswarmte van het verwarmend glas kan de kamertemperatuur een drietal graden verminderd worden, zonder enig impact op het comfortgevoel. IQ glasverwarming is ruimtebesparend, condensvrij, onderhoudsvrij, geluidisolerend en filtert het schadelijke UV licht. Uw vloeroppervlak kan nu voor 100 procent benut worden. De luchttemperatuur wordt geregeld via een programmeerbare klokthermostaat (met PID-sturing) en de oppervlaktetemperatuur van het glas kan geregeld worden dankzij een sonde op het glas verbonden aan een microprocessor. Zo kan de minimum oppervlaktetemperatuur van uw glas ingesteld worden op een comfortwaarde die u zelf kunt kiezen.

Met glasverwarming is de koudeval definitief voorbij, de stralingswarmte is zeer gelijkmatig, gezond en belangrijk.

Meer informatie: www.iq-glas.nl